Proizvodi na bazi slatkog pelina - Petar Mihić

Dok su Hercegovci uveliko zagazili u proizvodnju cmilja, mi smo se odlučili da odemo korak dalje. Pored cmilja i bosiljka, među prvima u BiH krenuli smo u proizvodnju slatkog pelina i pre nekoliko godina zasadili svoju prvu sadnicu.

Na našem tržištu u ponudi se mogu naći brojni uvozni preparati na bazi artemisinina ili oni koji se pripremaju iz gotovih hemikalija pribavljenih sa dalekog istoka. Mi smo jedan od retkih ponuđača čiji su preparati u potpunosti uzgajani i pripravljeni u domaćoj proizvodnji.

Naša porodična proizvodnja ima višegodišnju tradiciju u uzgoju aromatičnog bilja. Slatki pelin uzgajamo na plodnom hercegovačkom tlu gde su uslovi za rast ove biljke veoma povoljni. Zbog toga se u našem kraju Slatki pelin, u narodu poznatiji kao Bejturan ili Baktunar, javlja i kao samonikla biljka.

Proizvodni ciklus slatkog pelina na našoj plantaži je potpuno zatvoren. Seme za naše sadnice proizvodimo sami.

Uzgoj ove biljke na način kakav primenjujemo, organski i bez upotrebe hemikalija, zahteva pažnju i vreme, što podrazumeva redovno zalivanje, ručno uklanjanja korova i obolelih stabljika.

Nakon berbe biljka se suši i od nje se priprema smeša za čaj. Pored sušenog pelina proizvodimo i eterično ulje kao i tinkturu iz ekstrakta ove lekovite biljke.

Ovako organizovana proizvodnja kao i pažljiva selekcija sorti garancija su da se naš slatki pelin odlikuje izuzetno visokim sadržajem artemisinina, glavnog lekovitog sastojka ove biljke.